13 Aralık 2010 Pazartesi

TÜRKİYE TÜKETİCİSİ AKARYAKIT ZAMMINA KARŞI TOPLU EYLEME BAŞLAMIŞTIR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 13.12.2010 tarihli basına yaptığı açıklaması ile dünyadaki ham petrol fiyatlarının artışını Türkiye’de örnek göstermiştir.

Yıldız, akaryakıt fiyatlarına yapılan son zamla ilgili, "Akaryakıta ham petrol kadar zam yapılmadı.  2002'nin ocak ayından 1 Aralık 2010 tarihine kadar Ham petrolün fiyatı 4,38 kat artış gösterirken, kurşunsuz benzinin fiyatı 2,95 kat arttı" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açıklamasına devamla da;

FİYATLAR YURT DIŞINDA DÜŞERSE BİZE DE YANSIR-MIŞ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada akaryakıta yapılan son zamlarla ilgili, "Yüzde 97,5'ini ithal ettiğimiz bir akaryakıt var.  'Niçin bunlar zamlanıyor, pahalanıyor' dediğinizde ben diyorum ki, inşallah yurt dışında bu fiyatlar düşer ve bize de yansır" dedi.

Akaryakıtın çoğunlukla ithal edildiğini belirten Yıldız;

"Amacımız bir yandan bunları yerel kaynaklar haline getirebiliyor olmak, bir yandan da piyasa şartlarımıza en uygun şekilde Türkiye'ye ithalatını yapabilmek" diye konuştu.

 Taner Yıldız şöyle devam etti:


"Kamunun, isterse zaafiyeti itiraf edilmiş olsun, isterse avantajları söylenmiş olsun, mutlaka özel sektörle beraber büyüyeceği bir yapıyı, liberal piyasayı oluşturmak istiyoruz."

RAKAMLARI DOĞRU OKUMAK ZORUNDAYIZ
Ocak 2002 ile 1 Aralık 2010 tarihleri arasındaki ham petrol oranlarını karşılaştıran Yıldız, şunları kaydetti:  

"Çok ilginç bir korelasyonla karşı karşıyayız. Ham petrol bu süreçte 4,38 katına çıkmış.

Peki son günler de sıkça tartışılan kurşunsuz benzin hangi oranda artmış olabilir. Bence burada siyasi istikrarın kalıcı istikrarın önemli bir başarısı var, ancak 2,95 kat artmış. Ama bizdeki intiba ve imaj bu mu? Herhalde 9 katı kadar arttı falan diye düşünüyoruz.

Hem rakamları doğru okumak, hem de bunların yorumunu doğru yapmak zorundayız."

DEĞERLİ TÜKETİCİLER YUKARIDAKİ ASLI ASTARI OLMAYAN  BAKAN’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMI BASINDAN ALINTILARLA “TÜRKİYE’NİN TÜKETİCİ HATTI” SAYFAMIZA TAŞINMIŞTIR.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi adına kamuoyuna açıklamalarda bulunan, Derneğin Genel Başkanı, Prof.Dr. Öner SAMANLI’ya göre;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 13.12.2010 tarihli basına yaptığı açıklaması ile dünyadaki ham petrol fiyatlarının artışını Türkiye’de örnek gösterirken, kesinlikle doğru bilgileri aktarmadığı gibi açıklamalarına esasen kendisi de inanmamaktadır.

Türkiye'deki benzin fiyatları, petrolün 150 doları bulduğu dönemi bile geride bırakmıştır.

Bir varil ham petrolün 150 doları bulduğu Temmuz 2008'de benzinin litresi 3,60 TL'ye satılıyordu.
ŞİMDİLERDE İSE ULUSLARARASI PİYASALARDA 80-90 DOLARDAN İŞLEM GÖREN HAM PETROLÜN FİYATI NEREDEYSE YARIYA İNMESİNE RAĞMEN,

Türkiye’de  benzinin litresi 3,98 – 4.24 liraya kadar çıktı. Son bir yıl içinde benzin ve motorinden alınan vergi 14 puan artarak yüzde 72'yı buldu.
BÖYLECE, TÜRKİYE, BENZİN, MOTORİN VE LPG (OTOGAZ) FİYATLARINDA DÜNYA REKORU KIRMIŞTIR.

Son zamlardan sonra benzinin litresi akaryakıt istasyonlarında 3,98 – 4.24 liraya, motorin 3,44 (kırsal) ve otogazda 2,58 liradan satılmaya başlandı.

Peş peşe gelen fahiş artışlarla benzinin fiyatı, varili 150 dolarla ham petrolün rekor kırdığı Temmuz 2008 dönemini de geçmiş oldu.

Oysa şimdi uluslararası piyasalarda bir varil ham petrol yaklaşık 90 dolardan işlem görüyor.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi olarak kesinlikle iddia ediyoruz ki;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 13.12.2010 tarihli basına yaptığı açıklaması ile dünyadaki aslı olmayan ham petrol fiyatlarının artışını varmış gibi beyanatıyla, Türkiye’de örnek gösterirken, kesinlikle Türkiye tüketicilerini yanıltmaya çalışmaktadır.



ARTIŞLARA EN ÖNEMLİ SEBEP, FAHİŞ BOYUTA YÜKSELTİLENEN VERGİLERDİR.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi adına kamuoyuna açıklamalarda bulunan, Derneğin Genel Başkanı, Prof.Dr. Öner SAMANLI’ya göre;

Maliye Bakanlığı'nın akaryakıt ürünlerinden aldığı vergileri artırmasıyla 1 litre benzinden tahsil edilen paranın yüzde 65'i vergiye (ÖTV+KDV) gidiyor.

Sektör temsilcileri, akaryakıt fiyatlarının makul düzeylere gerilemesi için mutlaka vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirtiyor.

Halen AB ülkelerinde vergiler dahil en pahalı benzin 1,53 Euro ile Hollanda'da satılıyor.

Türkiye ise litre fiyatı 2.13 Euro yani 3,98 – 4.24 lira ile bütün Avrupa ülkelerini geride bırakarak satılmaktadır.
Akaryakıt fiyatları, 1 Ocak 2005'ten itibaren tümüyle serbest bırakılmıştır.
Verginin yanında bu uygulama da fiyat artışını tetiklemiştir.

AKP hükümetinin ithalata dayalı vergi ekonomisinin ağırlığı karşısında vatandaş ezilmektedir.

AKP hükümeti vergileri bundan sonra da hızla arttırmayı hedeflemektedir.


Tüketici, rekabet sayesinde ucuz benzin beklerken akaryakıt dağıtım şirketlerinin kâr marjlarını artırması da fiyatları yükseltmiştir.

Bundan önceki “TÜKORDER” tepkilerimiz sonrasında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) olaya el koymuştu.

Benzin-motorin fiyatlarında geçen sene 2 ay süreyle tavan fiyat uygulanmış ve bu sayede benzin yaklaşık 20 kuruş civarında ucuzlamıştı.

Ancak, ucuzluk dönemi kısa sürdü ve Maliye aynı oranda vergi artışına giderek tekrar benzin fiyatlarını eski düzeyine çıkardı.

Sonraki düzenlemelerle de, verginin benzindeki payı yüzde 65'i geçti.
AKARYAKIT ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLERİN ARTMASI, TÜKETİCİYE ZAM OLARAK YANSIYOR.

Ham petrolün tavan yaptığı Temmuz 2008'de 1 litre benzinin yüzde 56,3'ü vergi iken, bu rakam Aralık 2010'da yüzde 65,3'e yükseldi.

Motorinde ise vergi yüzde 45,7'den aynı dönemde yüzde 56,4'e çıktı.

LPG'de ise vergi oranı yüzde 50,3'ten yüzde 46,6'ya geriledi.

Ne acıdır ki;

Avrupa Komisyonu Enerji Bülteni (29 Kasım) ve Petrol Sanayi Derneği verilerine göre, Türkiye akaryakıt ürünlerinden alınan vergilerde ilk sırada yer alıyor.

Buna göre, 1 litre benzinden Türkiye'de 1,26 Euro vergi alınırken, Yunanistan 0,97, Hollanda 0,96 Euro vergi alıyor.

En düşük vergiyi ise 0,51 Euro ile Güney Kıbrıslı tüketici ödüyor.

Benzer durum, motorin için de geçerli. Türkiye 1 litre motorinden 0,91 Euro vergi alırken İngiltere'de 0,91, İsveç'te ise 0,73 Euro vergi söz konusudur.

Tüketiciler Benzin zammı için eyleme gidiyor...

Akaryakıt ürünlerine gelen zamlara tüketicilerin  kesinlikle tepki kampanyamızı destekleyerek ve  i kararlı politikalar izleyerek tepkilerini yurt geneline yaymalarını bekliyoruz.

Bu husustaki basın açıklamalarımızı bu sayfalarda ve aşağıdaki linklerle kamuoyuna duyurmuştuk.

MİLLİYET BLOG’da;


TÜRKİYE’NİN TÜKETİCİ HATTI’nda;



BİLİNDİĞİ ÜZERE KARARLI VE BİRLİKTE GELİŞTİRİLECEK DOĞRU VE HUKUKİ EYLEMLER İLE BAŞARI ELDE EDEBİLİRİZ.

Art arda gelen zamlarla rekor seviyelere ulaşan fiyatları kamuoyunda tepkiyle karşılıyoruz.

Özellikle petrol ürünlerinden alınan yüzde 65'lik yüksek vergi araç sahiplerini çileden çıkarıyor. Son yapılan zamlarla 1 litre benzin fiyatının 4 lirayı geçmiş olması, bardağı taşıran son damla olmuş gibi görünüyor.

Bu kapsamda “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi olarak;

Zamların AB ülkelerindeki  seviyesine getirilişine kadar bu tepkilerimizi sürdürmeye kararlıyız.

Tüketicilerimizi, bu eylemlerimize destek vermek üzere, linkli yazılarımızı, Maliye ve Enerji Bakanlıkları ile EPDK'ya toplu faks ve eposta olarak göndermelerini istiyoruz.

Ayrıca, tüketicilerin, araçlarından Türk Bayrağı sallayarak, 50x70 kartonlar üzere yazacakları, “DÜNYA’NIN EN PAHALI AKARYAKITINI TÜKETMEK İSTEMİYORUM” sloganını yazarak araçlarının arka camlarına yapıştırmalarını ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde birbirini gören en ez üç aracın birlikteliğinde, sürekli korna çalma eylemi ile kendilerine eşlik edeceklerin sayısını arttırmalarını öneriyoruz.



“TÜKORDER”
Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği
Genel Merkezi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.