8 Aralık 2010 Çarşamba

ATM’lerden işlem yapanlar, “TÜKORDER” tarafından uyarıldı.

ATM'leri teleskopla yada atm’ler üzerine veya çevresine yerleştirilen mikro kameralarla gözetleyip kredi kartlarını kopyalıyorlar.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma Derneği, yayın organı olan, “TÜKETİCİ GAZETESİ” ne,  “Tükorder” Genel Başkanı, Prof.Dr.Öner Samanlı’nın  yaptığı açıklamalara göre;


Kart kullanıcılarının atm işlemleri yaparken makineye iyice yaklaşmaları ve şifrelerini yazarlarken de diğer elleri ile, şifre yazdıkları ellerini gölgelemelerinde büyük bir yarar bulunmaktadır.

Bilişim soyguncularının göz diktiği adreslerden biride ATM para çekme makineleridir.

Bunlar bilişim teknolojisinden yararlanarak, akıllara durgunluk veren yöntemlerle banka yada kredi kartlarını rahatlıkla ve kolayca kopyalayabiliyorlar.

Polisin tespitlerine göre çete üyeleri şifre ve kart bilgilerini ATM'lere yerleştirilen gizli kamera, kopyalama cihazı hatta uzaktan teleskopla bile kayıt altına alabiliyorlar.

Sürekli yeni yöntemler geliştiren ATM fareleri, artık teknolojinin de yardımı ile insanları kolayca tuzağa düşürüyorlar.

Soygun için en kolay yöntemlerden biri olarak değerlendirilen ATM hırsızlığı o kadar yaygın ki Bulgar çetelerin bile Türkiye'ye gelip ATM'lerde tuzak kurup kart bilgilerini kopyaladıkları ortaya çıkmıştır.

Çete üyelerinin amaçlarına ulaşması için sadece kart bilgilerinin kopyalaması yeterli olmamaktadır. Bu soyguncuların, bir şekilde şifre bilgilerini de öğrenmeleri gerekiyor. Bu yüzden de casusluk filmlerini aratmayacak yöntemleri devreye sokarak, ya ATM'lere gizli kamera yerleştiriyorlar, ya da uzaktan teleskopla şifreleri öğreniyorlar. Diğer bir yöntem de, genelde uzun boylu kişilerin seçildiği yöntemle arkanızdan siz farkında olmadan eğilerek şifrenizi tespit ediyorlar.

BU TUZAKTLARI AŞAMA AŞAMA KURUYORLAR

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma Derneği, yayın organı olan, “TÜKETİCİ GAZETESİ” ne,  “Tükorder” Genel Başkanı, Prof.Dr.Öner Samanlı’nın yaptığı açıklamalar devamla şöyledir.


*ATM fareleri kart bilgilerini kopyalamak için kart yuvasının ağzına üzerinde chip olan bir aparat yerleştiriyorlar. O aparattan geçen kartın bilgileri böylece kopyalanmış oluyor.

*Şifre bilgilerini öğrenmek içinse, tuş tabelasının hemen üzerine gizli kamera yerleştiriliyor.

*Şifre öğrenmenin başka yöntemleri de var. Hırsızlar o bankanın atm üzerindeki tabelasının aynısını yaparak içerisine gizli siber kamerayı yapıştırıyor. Tuşlar kullanıldığı anda şifre kayıt altına alınıyor. Çete üyeleri ayrıca ATM yakınlarında pusuya yatıp teleskop yardımı ile yada işlem yapacakmış gibi arkanızda bekleyerek, gözlük şeklindeki kameralarla kart şifresini, kart ve güvenlik numaralarını öğrenebiliyorlar.

Sabahın erken saatlerinde kurulan ATM tuzakları gece yarısı sökülüp alınıyor. Daha sonra ise kopyalanan bilgiler sahtesi hazırlanan kartlara aktarılıp kullanıma hazır hale getiriliyor.

BİLGİSAYARINDAN 5 BİN KART BİLGİSİ ÇIKAN TELESKOPLU ÇETE YAKALANDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri ATM'lerden kart kopyaladıkları gerekçesi ile geçtiğimiz ay 17 kişiyi gözaltına almıştır.

 Zanlıların ATM'lere 50 ila 100 metre mesafesinde bir aracın içine yerleştirdikleri teleskopla, işlem yapan kişilerin 16 rakamdan oluşan kart numaralarını, güvenlik numarasını ve şifrelerini alarak sahtesini yaptıkları kartlarla hesapları boşalttıkları ortaya çıkmıştır.  Polis bu operasyonda başkalarına ait 132 kredi kartı ve 1 teleskopun yanı sıra bilgisayarlara yüklenmiş 5 bin kart bilgisine el koydu.

Bunlar son yıllarda yaygınlaşan dolandırıcılıkların hangi boyutta ve teknolojik düzeyde olduğunu göstermektedir.

DOLANDIRICILAR TÜRKİYE’Yİ RAHAT BİR PAZARYERİ OLARAK GÖRMEKTEDİR

Bulgar çete geçtiğimiz günlerde emniyet güçlerince suçüstü yakalandı
ATM'lerde tuzak kuran çeteler arasında Bulgarsitan'dan gelen hırsızlarda var.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü timleri, Bulgar ATM farelerini, polislerin maaş çektiği gün ATM'ye kopyalama cihazı yerleştirip kart bilgilerini kopyalamaya çalışırken yakaladılar.

İhbar üzerine olay yerine giden güven timleri inceledikleri güvenlik kamerasından iki kişinin ATM kart yuvasına kopyalama cihazı ve tuş takımını gören gizli kamera yerleştirdiklerini fark etmiştir.

ATM önünde tam 8 saat pusuda bekleyen polisler Bulgar hırsızları kurdukları tuzağı sökmeye geldikleri anda gözaltına aldılar.

ATM FARELERİNE KARŞI “TÜKORDER” TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ DE UYARIYOR

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma Derneği, yayın organı olan, “TÜKETİCİ GAZETESİ” ne,  “Tükorder” Genel Başkanı, Prof.Dr.Öner Samanlı’nın yaptığı açıklamalar ise şöyledir.

*Kart giriş haznelerinin orijinal olup olmadığı ile üzerinde parça ilavesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli.

*Mevcut düzeneğin üzerinde, herhangi bir ilave parçanın olup olmadığı ile tahrifatın bulunup bulunmadığına dikkat etmeli.

*Tuş takımının olduğu bölümde fark edilebilir bir yükselti ya da kabarıklık olup olmadığına dikkat edilmeli.

*İşlem yaparken kimseden yardım almamaya özen gösterilmeli.

*Vatandaş şifresini girerken; etraftan şifresinin görülmemesi için tedbir geliştirmeli, gerekirse elle perdeleme yapmalı.

*Aydınlatma bölümü içerisine gizli kamera yerleştirilerek vatandaşın şifreleri kaydedildiğinden; bankamatiklerin aydınlatma bölümünde sonradan yerleştirilmiş floransan lamba olup olmadığına dikkat edilmeli.

*Bankamatikten şüphelenilmesi durumunda; para çekme işlemi, veznelerden yapılmalı veya kalabalığın yoğun olduğu bölgelerdeki bankamatikler tercih edilmeli.

* Şüphe uyandıran her durumda ise, bankamatikten ayrılmaksızın derhal 155 polis merkezi aranarak durum ihbar edilmeli ve polis gelene kadar da beklenmelidir.

Değerli tüketiciler dikkat!

Bu yazımızı sizler okudunuz, lütfen e posta guruplarınızla  bu bilgileri paylaşmanızın çok önemli olduğunu da ayrıca anımsatıyorum.


“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma Derneği, yayın organı olan, “TÜKETİCİ GAZETESİ” ne,  “Tükorder” Genel Başkanı, Prof.Dr.Öner Samanlı’nın yaptığı bu önemli açıklamaları içinde şahsımda, Tüketici Köşesi adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Yazı Kaynağı: TÜKETİCİ GAZETESİ

….

..
Mesajımızı doğru yerlere ulaştırmak gayesiyle….

Saygılarımla.
….

Semra Şahin

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE
“SEMRA ABLANIZ”

E-BİLGİ İÇİN: bizebilgi@hotmail.com
ÖNEMLİ DİPNOT BİLGİSİ:
Tüketici Köşesinde, “Semra Ablanız” Milliyet Blog sayfalarımdaki yazı ve resimlerimi,
İsmim, Soy İsmim ve yazının Kaynak linkinin gösterilmesi suretiyle alabilirsiniz.
Yazılarımın tüm telif hakları, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi’ne aittir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.